Честит празник, казанлъчани!

Празникът на град Казанлък се отбелязва винаги в петък, когато е първият от трите кулминационни дни на Празника на розата в града. На площад „Севтополис“ от 10:30 ч. ще се проведе церемонията по издигане знамето на града, както и тържествен водосвет за здравето и благоденствието на жителите на общината.

На тържествена сесия на Общински съвет от 12:00 ч. в залата на Исторически музей „Искра“ със званието „Почетен гражданин на Казанлък“ ще бъде удостоен тази година юристът, краевед и общественик Стефан Саранеделчев. Саранеделчев има разностранни обществени занимания и интереси, свързани с патриотични идеи и инициативи. Автор е на книги и редица изследвания в областта на историята, краезнанието и родознанието. Пословичен е със своята краеведска дейност, благодарение на която са изследвани известни казанлъшки фамилии, проследено е родословното им дърво и така са съхранени за поколения напред.

Двама спортисти и общественици ще бъдат вписани в Почетната книга на Казанлък – ултрамаратонецът Ради Милев и Христо Ангелов, председател на Спортен клуб „Орлово гнездо“ при ТД „Орлово гнездо“.

С пищен спектакъл от 20:30 ч. тази вечер предстои да бъде коронясана новоизбраната Царица Роза Неделина Неделчева, на която символично кметът Галина Стоянова ще връчи ключа на града и тя ще придобие представителни за общината функции до избора на новата царица.

„Концерти на гарата“ – пътуващ фестивал с участието на „X-R@y“, „Уикеда“ и местни състави също е в програмата за Деня на Казанлък на 31 май.

В 12:10 часа на гара Казанлък ще пристигне първият за деня атракционен влак, начело с парен локомотив. Той тръгва от гара Филипово в Пловдив, има спиране и престой и на гара Карлово. Влакът ще замине наобратно в 15:30 часа.

Тогава ще започне и концерт на група X-R@Y. Участие ще вземат група „Уикеда“, както и различни местни състави, а железопътната гара ще бъде декорирана с картината „Рози от Казанлък“ на художничката д-р Петя Илиева, автор на инициативата ART4Diplomacy, по която бяха украсени редица спирки и превозни средства на обществения транспорт в столицата.

Около 16:50 на казанлъшката гара ще пристигне специалният атракционен влак с вагоните от т.нар. „Корона експрес“ на Цар Борис III, наречен тематично „По пътя на роза Дамасцена“.

Вечерта на площад „Севтополис“, веднага след спектакъла по коронясване, предстои концерт на Братя Аргирови.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram