Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца – Казанлък стана на 10 години

Комплексът за социални услуги – Център за социална рехабилитация и интеграция за деца  (ЦСРИ) – Казанлък отбелязва в началото на октомври своята 10-а годишнина, като социалната услуга е държавно делегирана дейност. От самото начало за доставчик на ЦСРИ – гр. Казанлък е избран сдружение „Бъдеще за децата“ с изпълнителен директор Мария Гинева. Много преди това да се случи организацията предоставя социални услуги за деца и младежи със специални потребности и е разпознаваема в града на розите.

„Целта винаги е била една – да създадем условия за социално включване на деца със специфични потребности, да подкрепяме и подпомагаме техните семейства в грижите за децата им, като повишаваме капацитета и развиваме умения за родителстване. Именно ранната интервенция, превенцията, ранното диагностициране и приемане състоянието на детето е ключът към постигане на високи резултати и компенсиране на дефицитите в развитието на детето“, поясняват от Сдружението с председател Красимира Димитрова и изпълнителен директор Мария Генева.

Първият договор е сключен на 6.10.2014 година с потребител, който тази година, отбеляза на същата дата своят 14-и Рожден ден. Екипът на социалната услуга продължава да работи с детето и неговите близки, и подава ръка винаги, когато те имат нужда от това. Така е с всяко дете, което прекрачи прага на Комплекса. То и неговите родители, баба, дядо, вуйчо стават част от голямото семейство на организацията в Казанлък.

Единствената година, в която потребителите на социалната услуга са 25 (колкото е капацитетът на социалната услуга) – това е първата – 2014 година. Бройката след нея нараства на 52 деца до 2017 г., а през 2018 г. са 63. През 2024 г. са обхванати 67 малчугани.

Реализираните проекти в подкрепа повишаване качеството на социалната услуга са 18. Екипът е преминал през десетки обучения, повишаване на квалификацията, обмени и споделяне на практики, супервизии, методически подкрепи и т.н. – само част от порастването им като специалисти и като екип.

Извършени са над 70 000 терапевтични сесии. Броят на посетителите към днешна дата е 25 000 деца. В листата за чакащи са вписани над 50 деца.

Момчетата са в повече като брой клиенти спрямо момичетата, поясняват от Сдружението. Възрастовата граница за започване ползването на социалната услуга е снижена – на 3-4 години. Другата по-голяма група деца – са на възраст 7-9 години (ранна ученическа възраст). Остава проблемът с дългият престой в услугата и необходимостта от създаване на допълнителни социални и терапевтични услуги за децата и родителите извън Центровете, за да почувстват увереност и станат напълно самостоятелни.

Привлечени са над 200 дарители (физически и юридически лица) за каузата и работата с деца със специални потребности. Отделно Центърът е част от всички съпътстващи благотворителни, информационни и застъпнически дейности и кампании, които реализира сдружение „Бъдеще за децата“. Координаторът на социалната услуга Емел Сали е ментор на студенти и стажанти избрали професиите „Логопед“, „Социален педагог“. Ежегодно под нейното ръководство протичат дипломни и годишни практики и стажове на десетки студенти от Тракийски Университет – Стара Загора, Технически Университет – Габрово, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Великотърновски Университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Материалната база на КСУ-ЦСРИ – гр. Казанлък е подновена на 100 % благодарение на ръководството на сдружение „Бъдеще за децата“ и правото му да кандидатства към финансиращи програми и донори.

Към момента на територията на КСУ–ЦСРИ – гр. Казанлък функционират – кабинет на логопед, кабинет на психолог, кабинет на социален работник, Сензорна зала, Зала за рехабилитация, Зала за групова работа, Библиотека на играчките, санитарни помещения, приемна и дворно пространство.

Настоящият екип на Центъра е квалифициран и силно мотивиран да работи в подкрепа развитието и личностното израстване на децата. В КСУ-ЦСРИ – гр. Казанлък, семействата могат да ползват услугите на логопед, психолог, социален сътрудник, сензорен терапевт, ерготерапевт, трудотерапевт и консултации от социален работник.

Зад всички тези дни, месеци и години успешна работа стои стабилното партньорство между сдружение „Бъдеще за децата“ и Община Казанлък.

Сдружение „Бъдеще за децата“ и екипът на КСУ-ЦСРИ – гр. Казанлък има изградени координационни механизми на работа с всички социални услуги на територията на Община Казанлък и област Стара Загора – ДЦДУ – гр. Казанлък, ДЦВХУ – гр. Казанлък, Фондация „Сийдър“, ДЦПДУТС – гр. Казанлък, Регионален център за подкрепа на процеса за приобщаващо образование – Стара Загора, РУО – Стара Загора, Гражданско сдружение „Алтернатива 55“, „Национална мрежа за  децата“, „Фондация за деца в риск по света“ и много други.

В доброто партньорство, доверие и комуникация е и с Дирекция „Социално подпомагане“ и Отдел „Закрила на детето“ – гр. Казанлък, образователните институции, Центрове за подкрепа и личностно развитие в нашия град.

КСУ – ЦСРИ – гр. Казанлък работи като държавно делегирана дейност от 2014 година, с капацитет 25 деца. Сдружение „Бъдеще за децата” управлява и развива услугата, и съвсем наскоро, след спечелен конкурс за избор на Доставчик, Комплексът отново е поверен на същата организация – за следващите 5 години. КСУ-ЦСРИ – гр. Казанлък обслужва общините Казанлък и Павел баня (доскоро и община Мъглиж). Ползването на услугите в Центъра за безплатни. Влизането в услугата е възможно след издаване на предварителна оценка на потребностите (ПОП) от Отдел „Закрила на детето“ при РДСП – Казанлък.

Съгласно направените промени в Закона за социални услуги от 2023 година, сдружение „Бъдеще за децата“ предоставя следните социални услуги обособени в Комплекс за социални услуги, както следва: Информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, общностна работа, терапия и рехабилитация, обучение в придобиване на умения, подкрепа и придобиване на трудови умения.

Сдружение „Бъдеще за децата” има дългогодишен опит в работата с деца със специфични потребности. Организацията е основана 2003 година и оттогава до днес е реализирала десетки проекта в подкрепа на децата и младежите с увреждания – социално включване, дейности и услуги за интеграция и повишаване на уменията на децата, арт- и трудо терапия, промяна на обществените нагласи, проекто-закони за подобряване качеството им на живот и мн.др.

Сдружението предоставяше услугата Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания 7 години (от 2007г. го 2014 г.), като разчиташе на средства от дарения, проекти и разлчини донори. 

Дейността на КСУ-ЦСРИ – гр. Казанлък, при сдружение „Бъдеще за децата“, може да подпомогнете с материална помощ, дарения на място в сградата на организацията или по банков път:

Сдружение „Бъдеще за децата“

Булстат 123648231
гр. Казанлък, ул. „Войнишка“ 25,

Валута: BGN;
IBAN: BG82 STSA93000013794439;
BIC: STSABGSF
Банка ДСК, клон – гр. Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *