Цар Борис III наминал през Казанлък след юбилея на бг армия на връх Шипка

Ds olil

„Преди обяд на 25 август се разнесе из Казанлък вест, че към 11:30 часа ще пристигне Негово Величество царя с генерал Вълков – военен министър. Градският площад и улица „Скобелевска“ се изпълниха с народ. Отсетне стана известно, че пристигането ще стане към 2:00 след обяд и множеството се разотиде по домовете“, пише във вестник „Казанлъшка искра“ в августовски брой на 1928 г.

Вестникът съобщава, че към 2:00 отново настъпило раздвижване из улиците, магазините и домовете, които имали празничен вид, окичени с „народни“ знамена. По „Скобелевска“ се заредили автомобили. В били първия Негово Величество Цар Борис III, военният министър Генерал Иван Вълков, който е казанлъчанин, и генерал-лейтенант Лазаров, обсипани с цветя.

„Поднесоха им се букети от госпожица Орозова – г. Попов. На площада „Цар Борис III“ пом. кметът Бойко Стоянов произнесе следната реч“.

В дописката е публикувана цялата реч, откъдето става ясно, че царят е участвал в тържеството по случай юбилея от създаването на родната армия на връх Шипка.

„Ваше величество, Вие се връщате от историческата Шипка, обиколени от руските наши ветерани и нашия съгражданин господин генерал Вълков, сега ваш министър на войната. Там вие бяхте между нашата родна армия, която празнува 50-годишнината на лобното място, където за първи път изгря свободата на България. Същата тази армия, която написа епични военни моменти в златната книга на нашата история, свързано и лично с Вашето име.

Ваше величество, има защо да се радвате Родината от три катастрофи днес вие я водите към тихото пристанище на мира, културата и материалното развитие. Ние гражданите на град Казанлък се радваме от сърце и душа, че сме щастливи да Ви имаме малко за време в нашата среда. Живейте за доброто на родината и щастливото бъдеще на всички българи, където и да са те сега.

Да живее Негово Величество царя, родната армия и България! Ура!“, пламенно завършил своята реч помощник-кметът.

Громко ура разцепило въздуха, коментира авторът на статията, подписан като С. М.

Негово Величество царя с приветствени думи отговорил на приветстваната реч, направил разходка между множеството народ из градския площад, разговаряйки с помощник-кмета и други граждани за преобразуванията, които стават в Казанлък и за мирното му всестранно развитие. След кратко отпочиване Негово Величество се отправил към Тулово.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram