Фон дер Лайен обеща да води ЕС по проукраински път

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да „създаде бастион срещу крайностите отляво и отдясно“ в ЕС, тъй като нейната центристка фракция запази първото място в Европейския парламент, въпреки че десните партии унижиха управляващите коалиции във Франция и Германия.

Европейската народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен е спечелила около 26% от местата в законодателния орган на ЕС, според предварителните резултати от неделя. Тя отбеляза, че центристките партии се държат стабилно в Европа, но призна, че „крайностите вляво и вдясно са спечелили подкрепа“.

„Ние ще ги спрем“, заяви Фон дер Лайен пред своите поддръжници в Брюксел в неделя вечерта, обещавайки да „изгради бастион срещу крайностите отляво и отдясно“.

Фон дер Лайен, която се стреми към втори мандат като председател на Европейската комисия, заяви, че целта ѝ е да „изгради широко мнозинство за силна Европа“ и че възнамерява да „продължи по този път с тези, които са проевропейски, проукраински и за върховенството на закона“.

Източник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram