Училищата в Овощник, Шипка и Енина отново да са средищни искат от Общината

Ds olil

Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование средищни детски градини и училища са включените в списък, приет от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката въз основа на решение на съответните общински съвети и обнародван в „Държавен вестник“.

Списъкът се актуализира ежегодно до 1 ноември. В община Казанлък за учебната 2023/2024 г. бяха
утвърдени за средищни с Решение на Министерски съвет №850 от 30 ноември 2023 г. следните общински училища: ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Овощник, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Шипка и ОУ „Христо Ботев“, с. Енина.
Във връзка с прилагане чл.2 и чл.3, ал.1 от Постановление №128 на МС от 29.06.2017 година списъкът на средищните детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет.
Предложенията по ал.1 се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и
науката.

За учебната 2024/2025 предложението е за средищни отново да бъдат определени с решение на Общинския съвет ОУ „Др Петър Берон“, с. Овощник, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Шипка и ОУ „Христо Ботев“, с. Енина. В тях по данни на директорите ще се обучават общо 69 ученици от 1 до7 клас от населени места, в които няма училище, разпределени, както следва:

  • в ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Овощник – 28 пътуващи ученици, от които 20 от с.
    Черганово и 8 от с. Розово;
  • в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Шипка – 26 пътуващи ученици, от които 10 от
    с. Ясеново и 16 от с. Дунавци;
  • в ОУ „Христо Ботев“, с. Енина – 15 пътуващи ученици от с. Долно Изворово.

Транспортът на пътуващите ученици до средищните училища от гореописаните населени
места, в които няма училище, е организиран посредством училищни автобуси,
предоставени на Община Казанлък.

Предложението на общинската администрация за определяне на средищните училища е включено в дневния ред на юлската сесия на Общинския съвет. Заседанието е утре, от 9:30 ч. в зала „Инфра“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram