Ученици дискутираха по темата „ Наркотиците – приятел, водещ до разруха“

Ds olil

По инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) – Казанлък и с участието на обществен възпитател бе проведена дискусия с ученици от 10 клас на СОУ „Екзарх Антим I“ на тема“Наркотиците – приятел, водещ до разруха“. На десетокласниците бе представена презентация какво всъщност е наркотикът и как влияе върху човешкия организъм. Разяснени бяха видовете наркотици – според закона, както и тяхното въздействие върху мозъчната дейност, как се формира зависимостта, кои са опасностите при еднократна доза и при продължително приемане на дрога.
Учениците имаха доста информация за някои от видовете наркотични вещества, но не пропуснаха възможността да научат и нови важни факти: че човек може да се пристрасти към болкоуспокояващи, че няма най-опасен наркотик, защото подценяваният и непознат като въздействие може да се окаже фатално опасен. Те получиха отговори на въпросите: „Наистина ли марихуаната води до намаляване на интелекта?“ и „Как да реагираш, когато видиш човек, взел свръхдоза?“
Музика, свързана с превенцията на наркоманиите, бе подходящ фон на дискусията, в края на която бе показан филм за на наркозависимите. Във филма беше засегната и темата за наркозависимите бебета, която направи много силно впечатление на класа. Заключението беше, че наркотиците се превръщат в лесен метод да „избягаш“ за кратко от действителността, да се чувстваш щастлив, дори и без причина, в един измислен свят. Докато рушиш себе си и създаденото в реалния живот.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram