Учениците от „Паисий“ с първи места в два национални конкурса

ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ за първа година участва в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ и спечели първото място в 7-ото му издание, в което се включиха общо 176 институции, като 75 от тях са училища, а 101 са детски градини.

След като се запознаха подробно с материалите и видеата в програмата, учениците активно участваха по проекти, обхващащи четирите модула – Здравословно и балансирано хранене, Важността от хидратация, Активно движение и Устойчив начин на живот.

Учениците от 3 а и 3 б клас работиха в учебната градина и засадиха зеленчуци и подправки, а 2 а клас отглеждаха своята зеленчукова продукция в класната стая.

В двора на училището беше реализиран флашмоб под надслов „Най-дългият сандвич“ с участието на учениците от 3 и 4 класове, които проявиха изключително старание и въображение в приготвянето на вкусни и здравословни сандвичи.

В конкурса „Най-младите сладкари“ учениците от 2 б и 2 в клас приготвиха вкусни плодови салати.

В грижата за природата участие взеха и учениците от 2 „а“ клас, които заедно със своите родители засадиха дръвчета в местността „Гледката“ на парк „Тюлбето“, която преди време беше изпепелена в пожар. Грижата за всяко посадено дръвче от класа продължава да се полага.

Физическата активност на учениците се поддържа и чрез участието им в организирани от училището кросове и спортни турнири.

Кулминацията в реализирането на проекта се състоя на проведения Спортен празник в двора на училището точно преди Великден. Активно участие взеха не само учениците от начален, но и тези от прогимназиален етап. Подкрепени от своите родители, те се включиха в различни спортни, щафетни и състезателни игри, аеробика, танци.

От ръководството на учебното заведение благодариха на всички учители, които са прегърнали идеята да работят за създаването на кът за отдих в двора на училището – каузата, за която ще бъде използвана паричната награда.

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Желанието и амбицията на програмата не е просто да осигурява и възпитава българските деца в здравословен начин на живот, а да изгради една цялостна визия за израстването на бъдещите поколения.

Тя стартира през 2012 година и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, както и на редица други неправителствени организации.

В още един национален конкурс възпитаници на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ печелят първо място – „Екологичен град на бъдещето“ по програма „Часът на Иви и Енчо“ на EVN България с проект “Къща на бъдещето”! В изработката на макета участваха 15 ученици от 4а клас с класен ръководител Костадинка Тодорова.

За три години в програмата на „Иви и Енчо“ те научиха много за необходимостта от правилно използване на природните ресурси и тяхното значение за опазване и съхранение живота на планетата.

През първия етап учениците обсъждаха и измислиха как ще изглежда къщата и градът на бъдещето. Четирима от тях изработиха едноетажната къща, а други петима ученици на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – ветрогенераторите и панелите. Останалите се включиха в направата на мебелите, улиците и фермата. Двама участваха в изработката на зареждащите станции. В рамките на повече от две седмици всеки ученик участва с идеи и материали и допълваше макета. Останалата част от класа помагаше с необходимите материали.

През учебната 2021 – 2022 г. друг екип на ученици спечели 2 място в същия конкурс.

Програмата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“ стартира през 2009 г. и се реализира без прекъсване вече 15 години. Насочена е към учениците от начално образоване – 2, 3 и 4 клас.

От старта на програмата през 2009 г. до учебна година 2023/24 общо над 45 800 ученици са преминали обучението за разумно и безопасно използване на енергията.Всяка година около 10 000 ученици и 500 учители работят по програмата. През учебната 2023/24 година партньори на EVN България в занимателните часове са 48 училища от 29 населени места (села и градове).

В рамките на инициативата организаторът предоставя на училищата партньори информационни материали, които по достъпен за децата начин обясняват енергийната ефективност и безопасното ползване на електроуреди в дома.

Занимателните обучения за енергия и екология се провеждат в четири учебни часа в Часа на класа. От EVN България предоставят безвъзмездно на учениците и техните учители учебници и дидактически материали, одобрени от МОН.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram