Утре е храмовият празник на църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък

Ds olil

На 24 юни православната църква почита Рождеството на Свети Йоан Кръстител, наречен още Предтеча. По този повод Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи празнична света литургия в казанлъшкия храм „Св.Йоан Предтеча“. Началото на тържествената служба е от 9 часа. „Св. Йоан предтеча се ражда малко преди Христос. Той е последният библейски пророк, с който завършва Стария завет и непосредствено след него започва Новия, разказва отец Константин.

„Св.Йоан Предтеча“ е най-големият православен храм в Казанлък. Построен е в средата на 19 век по инициатива и под прякото ръководство на богатия и влиятелен казанлъчанин Стоян Груйоолу, на мястото където от края на ХVIII век се намирал метохът на Хилендарския манастир с килийно училище към него.

Иконите в храма са изработени от тревненски майстори, а иконостасът от майстора от Дебърско, Данаил. Превърнат в хамбар през Руско-турската война, след Освобождението храмът бил възстановяван дълго. В 1896 година е построена нова камбанария, а през 1936 година отново и почти изцяло го изографисват професорите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов, с участието на казанлъшките художници Мара Чорбаджийска и Чудомир.

Д. Цонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram