Утре е Месопустна задушница

Ds olil

Тази събота Православната църква отбелязва първата за годината Голяма Задушница – Месопустна. Тя е винаги в съботата преди Неделя Месопустна (Месни заговезни). По този повод във всички епархии на Българската православна църква се правят помени за нашите покойници.
Това е задушницата преди Великденските пости. На този ден се яде месо, откъдето идва името на празника, след което то е забранено.
Тази задушница е винаги в навечерието на Неделя. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.
В събота преди празника се отслужва Голяма задушница. Задушница е ден на починали близки роднини. Обичай е да се посещават гробовете на починалите, преливат ги с вино, прекадяват с тамян и след това раздават в памет на починалите на присъстващите жито сирене, яйца.
В Българския църковен календар има три големи Задушници. Това са Голяма Задушница преди Месни Заговезни, Черешова Задушница и Архангелска Задушница. Всички те са намерили място в традиционния ни календар.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram