Уеб сайт събира в едно писателите от Старозагорско

Ds olil

Инициатива „Към светли бъднини“ предстои да бъде реализирана в Стара Загора на 18-ти септември. От 17.00 часа в Тийн зоната на РБ „Захарий Княжески“ ще бъде представен новият сайт „Следи от мастило“. Той събира на едно място писателите от Старозагорско и предлага нов, модерен подход за запознаване с литературната история на нашия край.

Родените тук достойни творци имат не само национално, а и европейско и световно признание. Много от тях са учили в университетите на Европа. Превеждали са и са преведени на популярните европейски езици и заслужено ни представляват като култура и нация с вековни духовни традиции. Самата идея за трансфер на европейските ценности през книжовността е иновативна и устойчива. През повествованието и призмата на човешките идеали, литературата отразява света и има способностите да въздейства върху обществото, да насърчава изконни ценности като свободата, равенството и демокрацията. справедливостта.

Сайтът надгражда вече изпълнени проекти и прехвърля мостове между Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина“ и регионалните литературни музеи. Съдържанието му изцяло е базирано на богатите архиви, съхранявани в Къщата музей „Гео Милев“, Музей „Литературна Стара Загора“, Къщата музей „П. Яворов“ и ЛХМ „Чудомир“

Първата секция на „Следи от мастило“ показва на картата на Европа връзките на поетите и писателите от региона с европейските им съвременници и авторитети.

Разделът „На кино“ събира документалните филми заснети за Гео Милев, Яворов, Чудомир, поетите на Стара Загора и др. Сайтът представя много богата колекция от ценни ръкописи, притежавани и съхранявани от литературните институции в региона, както и произведения на самите автори изпълнени от самите тях или творчески пресъздадени от известни български актьори.

„Следи от мастило“ е изработен от криейтив компания с дългогодишен опит в производство на документални филми и всички видове аудио и видео продукти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *