Тържество за Деня на будителите в ОУ „Хр. Ботев“ в Енина

Ds olil

Енинското основно училище „Христо Ботев“ отбеляза с тържество Деня на народните будители. В навечерието на 1 ноември ръководството на учебното заведение, с почти 2 вековна история, в партньорство с НЧ „Братство“, подготви за своите възпитаници богата литературно-музикална програма. В нея участваха младежи от 4-ти и седми клас на ОУ „Христо Ботев“.
В хода на празничната програма участниците в тържеството припомниха за делото на народните будители – възрождески учители и читалищни дейци, свързали живота и дейността си на просветители с историята на с. Енина и местното училище. Това са неговият създател Онуфрий Попович Хилендарски, възрожденски учител и духовник, както и следовниците му Димитър Поптенев Енчев, Даскал Петко Иванов Маналов, Недьо Коев Пюскюлев – учител, директор на училището, читалищен деец, общественик, както и на самият патрон на ОУ – българският национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев.
Празничното тържество събра заедно, както настоящи, така и бивши преподаватели, сред които и пенсионираният учителят Иван Караенев.
Караенев, за който в училището с обич разказват, като преподавател на няколко поколения енинци, ще бъде част от Инициативният комитет, който ще се сформира за подготовката на 200-та годишнина от основаването на местното училище.
Подготовката за тържественото честване на 200 години от основаването на ОУ „Хр. Ботев“ ще започне още от сега, като скоро ще станат ясни и отделните моменти в програмата на празничната 2014г. Под мотото „Поклон будители народни“ ще премине и творческата година за НЧ „Братсво“ Във вразка с Деня на будителите, културната институция връчи и своите награди на 12 деца от 7 клас, отличени в конкурс за написване на есе и стихотворение, посветени на 150-та годишнина от смъртта на основателят на енинското училище Онуфрий Хилендарски.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram