Тържествено честване в Кзанлък на 105 години от обявяването на Независимостта на България

Ds olil

На 22 септември 2013 г. от 11.00 часа на площад „Севтополис“ пред Лъвовата чешма ще бъдат чествани 105 години от обявяване Независимостта на България.
Тържеството ще започне с празничен водосвет за здравето и благоденствието на българския народ и всички жители на община Казанлък, отслужен от свещеници от казанлъшките храмове, след което ще бъде произнесено слово за историческата дата. Празникът, организиран от Община Казанлък, ще продължи с концерт от формации към „НЧ „Искра – 1860″.
На 22 септември 1908 г. България окончателно отхвърля своя ограничен международен статут и става изцяло суверенна национална държава. Това увеличава нейния престиж в Европа и й открива безпрепятствена перспектива в икономическото, политическото и културно развитие.
Преди 105 години казанлъшките граждани са изразили своето отношение към този важен акт в изпратената до провъзгласения вече цар Фердинанд телеграма: „По случай обявяването от Ваше Величество Българското отечество за независимо царство, днес град Казанлък празнува най-тържествено тоя знаменит за целия български народ ден. За тази цел се отслужи от цялото градско духовенство молебен за здравето и дългоденствието на Ваше Величество. От мое име и от името на казанлъшкото население се молим за здраве, сили и много години за преуспяването на независима България“- от кмета на град Казанлък Дечо Драгиев. Следва и посрещане на цар Фердинанд в Казанлък на 24 септември, само два дни след голямото събитие. За целта е построена арка в северната част на града – до колодрума. В издадения плакат се описва цялата церемония по посрещането. Приветствени слова поднасят кметът Дечо Драгиев, а от духовенството – Михаил Георгиев. Букет поднася г-жа Д. Т. Христова. Цар Фердинанд е посрещнат в Шипковата къща.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram