Тракийските съкровища, съхранявани в Исторически музей “Искра”, ще бъдат показани на световната публика на изложение в САЩ

Ds olil

Грандиозна експозиция с артефакти на тракийски съкровища, ще бъде представена в музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис в края на 2024 година. Изложбата е по покана на американския културен институт.

94 експоната от трезора на Историческия музей „Искра“ в Казанлък ще се представи в световната експозиция. Безценните находки, сред които копието на златния венец, тракийски мозайки, керамика, наколенниците на Севт III, шлемът и други, ще бъдат внимателно превозени до летище София с брониран камион на БНБ.

Заради участието си в световната изложба, показваща тракийската култура, в САЩ, казанлъшките експонати ще отсъстват от музея за период от една година, самата изложба се готви повече от 4 години.

По този начин светът ще се докосне до изкуството на древните траки.От музея „Гети“ освен, че ще застраховат експонатите, ще покрият и всички разходи по консервацията и реставрацията на предметите преди, по време и след пътуването на изложбата.

Музеят в Лос Анджелис е поел ангажимента да компенсира Исторически музей „Искра“ за времето, в което неговите най-ценни предмети ще отсъстват от постоянната експозицията на „Искра“.През 2015 година именно в „Гети център“ беше изложена бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети, която предизвика истински фурор сред ценители и публика.

Жан Пол Гети е известен като нефтения крал на Америка, считан за най-богатия човек на земята през 50-те години на XX век. Той превръща имението си в музей, който сега притежава над 50 000 експоната и е един от най-посещаваните в света.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram