Традиция и съвременност показват възпитаници на Тревнеската школа

Ds olil

Съчетание на традиция и съвременност , така може да се определи откритата в Казанлък в родната къща на акад. Дечко Узунов изложба от 20-сет дипломни работи на възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, випуск 2012 . Изложбата, която бе открита в дните на Празника розата, е съвместна инициатива на най-старото училище за занаяти в България, което съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък.
В 20-те творби в експозицията, която ще остане в Казанлък до 7 юни, могат да се видят уменията на бившите ученици в усвояването на православния изобразителен канон и православната иконография, на възрожденската традиция в художествената обработка на дървото, както и осмисляне на съвремието в интериорния дизайн. Тези свои умения по иконопис и дърворезба младите тревненски майстори демонстрираха на живо и в дните от 23 до 28 май.
30- сет са дърворезбарите, иконописците и интериорни дизайнери, взели дипломи за майстори през миналата година в Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа. Сред творбите на участниците в изложбата на гимназията са и тези на Моника Милкова, Димитър Иванов, Георги Сивенов, Мариела Христова, Севиндж Мехмедова и други. Творбите на зрелостниците от всеки един завършващ випуск по традиция са показвани в изложби – в с.Орешак, Котел, София, Варна, Габрово, Сливен, в Чехия, Полша, Белгия.
И още една проява подготвят от Художествената галерия в празничните дни – на 30 май от 18 часа в залите на галерията ще бъде открита изложбата „Джазопис“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram