„Топъл обяд“ в подкрепа на децата в нужда

Ds olil

В периода от 17 септември до 25 октомври 2013 г., в подкрепа на децата в нужда, Българският Червен кръст и един от големите детски хипермакети в България провеждат съвместна благотворителна кампания под наслов „Заедно помагаме“.
По време на инициативата, клиентите на веригата магазини за детски и бебешки стоки на хипермаркета в цялата страна имат възможност, закупувайки продукт, брандиран със знака на БЧК, да подпомогнат осигуряването на безплатен обяд в училище на деца сираци, безпризорни, деца на самотни родители и деца от бедни семейства.|Хипермаркетът ще дарява 5% от стойността на всеки такъв продукт на програма „Топъл обяд в училище“ на БЧК, която има за цел да подпомогне нормалното физическо развитие на децата и намаляване на заболеваемостта им, произтичаща от нередовното и непълноценно хранене. Осигуряването на храна на особено нуждаещи се ученици чрез включването им в проекта „Топъл обяд“ понякога е единствената възможност те да посещават редовно учебните занятия..
„Топъл обяд“ е Национална благотворителна кампания на Българския Червен кръст съвместно с Българската православна църква, която се реализира под патронажа на световноизвестната певица и актриса Силви Вартан и с подкрепата на Асоциация „Силви Вартан за България“.
Началото на инициативата беше поставено на 17 септември.Целта на кампанията е набиране на средства за осигуряване на безплатна здравословна храна през учебната година на деца в неравностойно положение – сираци, безпризорни деца, деца на самотни майки, деца от бедни семейства с безработни родители. Според официалната статистика близо 12 000 деца годишно отпадат от училище по социални причини. Ето защо с малки, но редовни дарения всеки може да върне в училище едно дете.1 безплатен обяд на 1 дете в нужда в България струва 2 лева.От 2004 г. досега, периодът, в който съществува програмата, благодарение на партньори и дарители, е осигурена безплатна храна в училище на близо 7 000 деца – 489 673 обяда. Много често осигуреният обяд от БЧК, особено в регионите с висока безработица и нисък жизнен стандарт, се оказва единственият повод децата в нужда да посещават училище. Чрез тази програма ние не само се грижим за здравето на децата, но връщайки ги в училище, им осигуряваме равен шанс да получат образование и ги предпазваме от опасностите на улицата – наркотици, трафик, престъпност и други.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram