Техническият университет в Габрово Ви поздравява с празника

Ds olil

Ректорът на ТУ – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров отправи поздрав към студентите, представителите на българската просвета, наука, култура, изкуство и академичната общност с най-българския от всички празници – 24 май.

За Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост университета в Габрово ще връчи награди на 20 студенти с отличен успех, които ще получат грамота и парична премия. Ще бъдат отличени и тези, които са постигнали призови резултати в различни международни олимпиади, хакатони и други научни събития през годината.

„В днешния ден имаме право на заслужена гордост и самочувствие, че принадлежим към един от будителските градове на България. Името на Габрово винаги се асоциира с люлка на модерното светско образование, място, което е било и продължава да бъде норма в понятията ни за трудолюбие, за находчивост и за новаторство. Днес ние сме горди последователи на всички онези, които са дали тласък за издигане на българското образование до равнището на европейското. Работим за това Габрово да бъде иновативното сърце на България.

проф. д-р инж. Илия Железаров

Тазгодишният 24 май е по-различен от традиционния. По улиците няма да премине тържествената манифестация, а ще бъдем заедно с помощта на дигиталните технологии. 24 май ни дава повод за размисъл – намирайки се в условията на безпрецедентно предизвикателство за всички сфери в живота, за нашата отговорност пред младите хора. Да не прекъсваме нито за миг предаването на знание и да вдъхваме вяра, че от това има смисъл. За да се гордеят габровци със своя университет, а ние – с нашите възпитаници“, се казва в поздравителното слово на ректора.

ТУ – Габрово, в който се обучават и много млади хора от община Казанлък и региона, е водещ център за подготовка на висококвалифицирани кадри и провеждане на научни изследвания, отговарящи на европейските стандарти, потребностите на индустрията и дигиталното общество. Той заема значимо място на картата на образователната и научната инфраструктура в България. Днес в него се обучават над 5 000 студенти във всички образователни степени. На тяхно разположение са модерни лаборатории, технологичен парк с най-съвременна техника, мотивиран академичен състав, подходяща материална и информационна база.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram