Творчеството на едно от най-ярките художествени присъствия в Долината на розите – Стефанка Стойчева, ще бъде представено в Казанлък

Ds olil

Ретроспективната изложба на Стефанка Стойчева „Погледни ме“ ще бъде открита в Художествената галерия в Казанлък на 17 юли. Тя ще бъде разгърната в четири различни пространства в централната сграда на галерията и в нейните филиали – къща музей „Дечко Узунов“ и къща музей „Ненко Балкански“.

Изложбата ще открие председателят на Съюза българските художници Любен Генов. В експозицията са включени творби от фондовете на Националната галерия в столицата, Софийска градска галерия, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, галериите във Варна, Димитровград, Ловеч, Раднево, Разград, Сливен, Стара Загора и Търговище, както и от частни колекции. Стефанка Стойчева е родена на 13 юни 1952 г. в град Шипка.

Още от дете се занимава с акробатика. Средното си художествено образование получава в Казанлък, а след дипломирането си в Художествената гимназия в Казанлък, като част от първия випуск на специалност „Изобразителни изкуства“ на учебното заведение, основано като филиал на Художествена гимназия – София към Министерството на културата, тя е приета през да учи живопис във ВИИИ „Николай Павлович“. Работата ѝ впечатлява художниците Найден Петков и Дечко Узунов. Приета е официално в Съюза на българските художници през 1989 година.

Стойчева работи предимно в полето на живописта, като се изявява предимно в жанра на пейзажа, портрета и натюрморта. Нейни творби са част от колекциите на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествените галерии в Стара Загора, Варна, Казанлък, Сливен, Раднево, Димитровград, Ловеч и др. Немалка част от творбите ѝ се съхраняват в частни колекции у нас и в чужбина.

Прессъобщение Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram