Тази нощ отново местим стрелките с час назад

В нощта срещу неделя в ЕС за пореден път ще върнем стрелките на часовниците с един час назад. И така ще преминем към зимното часово време, както е от 2002 година насам, въпреки че очакванията бяха смяната да отпадне.

В допитване, проведено през 2018 година, гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето. ЕК и Европейският парламент се съгласиха, но Съветът на ЕС така и не постигнал единодушие в консултациите, от 2019 година насам. Тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време.

В онлайн допитването се включиха 4,6 милиона участници. 51% от българите поискаха лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия – от 2014-а.

Причините да се стигне до тук е преценката, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram