С тържествен водосвет откриха паметника на ген. Скобелев в Казанлък

Ds olil

С тържествен водосвет , отслужен от Крупнишкия епископ Инокентий в съслужие с казанлъшки свещеници бе открит паметника на ген. Скобелев. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов откриха официално паметника , който е израз на почит към героизма на руските воини по време на Руско-турската освободителна война, от края на която през 2013 г. се навършват 135 години. В своето слово кметът подчерта, че мястото на паметника е така избрано, че всеки, който отива на легандарния връх Шипка да минава покрай него. С паметен плакет на Община Казанлък бе отличен авторът на проекта арх. Венцислав Йочколовски.
Кметът на Казанлък и Тодор Батков, един от дарителите, подпомогнали издигането на паметника, чието финасиране бе осигурено от НД „Русофили“.
получиха почетния знак „Самарски кръст“ , който им бе връчен от председателя на НД „Русофили“.
На церемонията по откриването присъстваха Милен Любенов, секретар по вътрешната политика на Президента на Република България, Евгени Кузев, консул на Руската федерация в България, Кирил Pинза, съветник по културата в посолството на Руската федерация, Виктор Шарапов, последният съветски и първият руски посланик в България в периода 1988-1992 г. и председател на дружество „Русия-България“, Галина Габушева, министър в правителството на Република Коми, народни представители от 27 Старозагорски избирателен район, областният управител Живка Аладжова, председателят на Областната структура на БСП Васил Самарски, представители на партии, на неправителствени и патриотични организации, гости от България и Русия, граждани. В тържеството по повод откриването на паметкиа на ген. Скобелев участие взе и почетна рота и духовия оркестър на 61 Стрямска Механизирана бригада.
Паметникът на ген. Скобелев представлява фигура в цял ръст на руския пълководец, излята от бронз и поставена върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ За изработката на паметника от скулптурата в Плевен е направена една единствена отливка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram