С тържествена проверка-заря завърши програмата за 135-та годишнина от боевете за Стара Загора

Ds olil

С тържествена проверка–заря снощи завърши програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 135-та годишнина от боевете за града, по време на Руско-турската Освободителна война.

Вечерта започна с изпълнения на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред сградата на общината. В 20,30 ч. там бе строена представителна рота от Старозагорския военен гарнизон, заедно с Военния духов оркестър. Строя прие началникът на гарнизона бригаден генерал Петър Петров, който даде начало на тържествената церемония. След поименната вечерна проверка на личния състав на ротите, с падане на колене присъстващите почетоха паметта на геройски загиналите във войните български бойци и офицери.

На официалната трибуна присъстваха представители на общинското и областно ръководството на Стара Загора, на Общинския съвет и членовете на гостуващата делегация от побратимения град Самара.

„Един от символите на Стара Загора, Самарското знаме, е ушит от монахини и подарен от жителите на Самара, за да повдигне бойния дух на Българското опълчение. Радвам се, че сме заедно тук днес, както преди 135 години споделяхме неволите, сега заедно да почетем паметта на героите и да преклоним глава пред делото им. Днес Стара Загора е жив град, с млади и перспективни хора, а това дължим на предците си, на тези на които се покланяме днес!“ С тези думи кметът Живко Тодоров се обърна към множеството на площада и гостите на града.

От името на кмета на Самара Дмитрий Азаров поздравителен адрес прочете водачът на руската делегация Александр Карпушкин. В него се отправят пожелания за здраве, успехи и мирно небе на гражданите на Стара Загора, и благополучие и просперитет на града.

По-късно вечерното небе над Стара Загора бе озарено от бляскави фойерверки и илюминации.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram