С Еньовден в Казанлък приключи Фестивалът на розата, традициите и изкуствата

Ds olil

С един от най-почитаните празници в бита на българския народ – Еньовден, официално приключи Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в Казанлък. Той започна на 19 май и продължи повече от месец като се превърна в мултижанров фестивал, наситен с тържествени събития, концерти, спектакли, ритуали, конкурси.

Еньовденските ритуали пред Етнографския комплекс в Казанлък събраха стари и млади да се заредят с енергията на този специален ден, да минат под еньовския венец и да бъдат поръсени с“ мълчана“ вода, за да бъдат здрави, усмихнати и щастливи цяла година. Ритуалите изпълниха членовете на Спортен клуб за здраве „Белите рози“, които увлякоха многобройните зрители , а накрая всички се хванаха на хоро.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметовете Лилия Цонкова, Даниела Коева, секретарят Ваня Иванова и Царица Роза 2012 Нели Славова се включиха в празника на казанлъчани.

Веднага след като всеки си взе билка за здраве и бе поръсен със силната вода, в която се е е окъпало слънцето , кметът Галина Стоянова даде заключителна пресконференция за медиите, свързана с приключването на Празника на розата. „Фестивалът постигна своята цел, защото Казанлък се превръща не в национален, а в международен фестивален център, което бе доказано от многобройните туристи и гости на града от цял свят. Всеки, който беше с нас през тези празнични дни, сподели, че в Казанлък има особен дух, тук се усеща магията на българската маслодайна роза, дълбочината на традициите и богатството на нашата култура и изкуство „, заяви кметът Галина Стоянова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram