С аромат на роза и българщина премина днешният розобер

Ds olil

Маслодайната роза е символ на Казанлъшкия край. Донесена преди три столетия от близкия Изток розата се превръща в неотменна част от бита на казанлъшкото население, а розопроизводството в основен поминък. Ритуалът „Розобер“ е запечатал българщината в себе си и въплащава красота и история за цветето на боговете- маслодайната роза.

Днес край Казанлък Ансамбъл за народни песни и танци „Искра”-Казанлък представи реализация на ритуала „Розобер“.

Като официални гости на събитието до кмета на община Казанлък Галина Стоянова застанаха министърът на туризма Евтим Милошев, Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, зам. министърът на земеделието и храните Деян Стратев , посланикът на Китай Нейно Превъзходителство г-жа Донг Ксиаоджун, Ива Радева- областен управител Стара Загора, Проф. Николай Овчаров, бригаден генерал Маргарит Михайлов, народни представители от 49-тото народно събрание,кметове на общини, общински съветници  директори на държавни и общински институти и представители на официалните делегации.

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол и се насладиха на реализацията на ритуала „Розобер“ и на присъствието на Царица роза 2024 Неделина Неделчева и подгласничките й , които блестяха величествено на фона на розовите полета.

Всички присъстващи гости от близо и далеч си тръгнаха омагьосани от българските традиции и завладяни от мощната сила на култа към маслодайната роза.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram