Съдът отхвърли още една жалба на еколози за тунела под Шипка

Ds olil

ВАС отхвърли още една жалба на екозащитници за строежа на тунела под Шипка. Този път WWF обжалва решението на екоминистъра, с което се одобрява инвестиционното предложение за обекта. Тунелът под Шипка е част от втория етап на обходния път на Габрово. Индикативната му стойност е 80 млн. евро. Проектът е включен в списъка на ОП „Транспорт“ за новия програмен период. Не е ясно дали ще има пари за него, защото обектите по програмата надхвърлят многократно очакваната сума по нея. Въпреки това пътната агенция вече търси проектант. В момента се строи и първият етап от 23 км от обходното шосе на Габрово.
ВАС отхвърля жалбата като неоснователна по същество. От WWF съобщиха, че ще обжалват, сезирали са и дирекция „Околна среда“ в ЕК. Според екозащитниците в процедурата по приемане на оценката за въздействие на обекта са допуснати редица нарушения. Еколозите вече обжалваха самата ОВОС, но съдът окончателно отхвърли жалбата им.
От тримата съдии по делото Диана Добрева го е подписала с особено мнение. Според нея екооценката е следвало да бъде отменена като незаконосъобразна, тъй като подготовката й е проведена формално. Председател на състава е Андрей Икономов. Икономов нашумя при имотния скандал в Приморско, когато роднини на куп магистрати получиха имоти край морето като крайно нуждаещи се. Той участва в съставите по редица ключови екодела, завършили положително за инвеститорите – втората кабинкова линия на Банско от „Юлен“, строежа на АЕЦ „Белене“, застрояването на „Камчийски пясъци“./СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram