Стартира имунизационната кампания с новите варианти ваксини срещу COVID-19, грип и пневмококовите инфекции

Имунизационният кабинет на РЗИ – Стара Загора продължава провеждането на  имунизация с новата вариантна ваксина срещу COVID-19. От здравната инспекция напомнят, че кабинетът е със следното работно време: 

•  Понеделник, Сряда и Петък от 08.30 ч. до 12.30 ч.
•  Вторник и Четвъртък от 13.00 ч. до 17.00 ч.
•  Имунизация на деца над 6 месеца – всяка сряда от 14.00 ч. до 16.00 ч.
Имунизиране на деца срещу COVID-19 се извършва след предварителна заявка на дежурния телефон в дирекция „Надзор на заразните болести“ – 042/602468 
Пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19  трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. 

Ваксината срещу COVID-19 е съвместима с ваксината срещу сезонния грип. РЗИ- Стара Загора обаче не предлага противогрипна ваксина. За поставянето й тя трябва да се закупи от аптечната мрежа и да се предостави на медицинските специалисти в кабинета за поставянето и. Много е важно да се знае, че противогрипната ваксина трябва да се съхранява и транспортира при хладилни условия.
В България чрез Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции 2023-2026 г., се осигуряват безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.
Имунизация срещу сезонен грип се препоръчва да се извършва всяка година, преди началото или по време на епидемичния сезон.
Имунизация срещу пневмококови инфекции се поставя еднократно в рамките на Програмата, като имунизацията може да се проведе през цялата година или едновременно с ваксината срещу сезонен грип.

Безплатни ваксини срещу грип за хората на и над 65 г, се осигуряват по Програмата от 2019 г., а безплатни ваксини срещу пневмококи за хората на и над 65 г, се осигуряват по Програмата от 2024 г., като заявяването и поставянето се извършва от съответния общопрактикуващ лекар, който след получаване на ваксината ще Ви информира за това.
През предстоящия грипен сезон противогрипните ваксини ще пазят от четирите щама, които според прогнозите на Световната здравна организация ще се разпространяват в Северното полукълбо.
При постъпване на информация в РЗИ – Стара Загора на телефон 042/602468 за желаещи да се имунизират срещу COVID-19, които са трудноподвижни лица; лица, живеещи в труднодостъпни райони или с отдалечен достъп, ще се организира функционирането и на мобилен екип. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *