Спектакъл в памет на Ваня Петкова събира почитатели на поезията в ЛХМ „Чудомир“

Ds olil

Журналистката Оля Ал-Ахмед представя тази вечер поетичната книга на своята майка Ваня Петкова “Аз съм Сириус” в ЛХМ „Чудомир“ от 17:30 ч. Тази година отбелязваме 80-годишнината от рождението на поетеса, напуснала ни през 2009 г. на 64 години. Поетичният спектакъл е на турне у нас през цялата 2024 г.

Освен презентация на стихосбирката публиката ще може да види 33 непоказвани картини на поетесата и биографичен филм за нея под режисурата на нейния внук Джоузеф Ал-Ахмад.

Ваня Петкова има 35 стихосбирки и 6 романа, нейните книги са преведени на 13 езика, включително на японски, арменски и арабски. В книгата “Аз съм Сириус” Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмед са успели да съберат пет от най-търсените стихосбирки на поетесата през годините.

В антологията са обърнати хронологично стихосбирките и в първата глава е включена последната стихосбирка на Ваня Петкова.

В поетичната книга „Аз съм Сириус“ е включена и стихосбирката на Ваня Петкова „Грешница“, която бе забранена по времето на Тодор Живков, защото не била в унисон със „социалистическия морал“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram