След 124 години църковна книга се завръща у дома

Църковна книга, дарена на храма „Св. Иван Рилски“ в Ракитница преди 124 години, ще се завърне в Божията обител за празника на старозагорското село в събота, 19 октомври 2024 г. Това се случва, благодарение на инициативата на зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева и на задружната подкрепа на жителите на Ракитница.

Историята започва още през ноември 1900-тната година, когато Заню Богданов е решил да подари църковната книга – Служебник, използвана в православната богослужебна практика. Книгата съдържа богослужебни текстове, които се произнасят от свещениците и дяконите по време на литургия, поради което е наричана още Литургион.

От дарствения надпис на титулната страница добре личат всички обстоятелства около дарението, името на храма „Св. Иван Рилски“ и мястото, в което той се намира – с. Белчево (старото име на Ракитница). За разлика от селото, храмът е съхранил името си непроменено. „Той е построен през 1901 г. и явно още година преди това някогашните жители са започнали да събират икони, чаши и всякаква църковна утвар“, предполага с днешна дата Павлина Делчева.

Тя е запален колекционер на стари книги и е открила Служебника, когато е разглеждала сайтове на букинисти. Впечатлена от случилото се преди почти 1 век и четвърт, зам.-кметът на Община Стара Загора е решила да предложи на жителите на Ракитница да обединят усилията си и да откупят църковната книга, за да я върнат там, където е принадлежала. „Публикувах това предложение във фейсбук групата на селото и срещнах незабавен отклик! Буквално за ден сумата беше събрана, като всеки дари колкото можеше – между 10 и 100 лева. Първа предложи пари бременна жена, което е някак символично, включи се и църковното настоятелство“, разказа Павлина Делчева. Като човек с афинитет към книгите, тя е доволна, че точно тази книга, извървяла неизвестно колко дълъг път, е намерила отново мястото, където принадлежи.

В момента Служебникът се съхранява в кмета на селото Кремена Димитрова. Предстои да се изработи красива витрина и книгата да се постави в нея, за да е постоянно изложена пред всички жители и гости на Ракитница, посещаващи храма „Св. Иван Рилски“.

В събота, 19 октомври 2024 г., ще е двоен празник за Ракитница – празник на селото и празник на плодородието. „Всяка година се чества празникът на селото, плодородието – за седма година, а сега за първи път ще ги слеем заедно“, разказа кметът Кремена Димитрова. Тя очаква, както всяка година, да се съберат около 350 души, танцовите и певчески изяви на фолклорни групи и танцови състави, кулинарна изложба и изложба на бродирани и плетени изделия от старите скринове.

„В 10.00 часа ще се отслужи литургия в църквата „Св. Иван Рилски“, ще има и безплатно раздаван за здраве курбан“, разкри още кметът на с. Ракитница. За дарителите, помогнали за откупуването на Служебника на Заню Богданов, е предвидена изненада в знак на благодарност за жеста.

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *