За първи път в Казанлък шеф-шоколадиер Радо Стамболов забърка пред публиката на открито сладолед по специална криогенна технология.
В гурме-шоуто пред читалище „Искра“ майсторът показа как за няколко минути приготвя ледения десерт.
Шеф Стамболов използва течен азот, за да изстуди съставките, които са традиционните за сладоледа. Към тях той прибави течността, охладена до минус 196 градуса по Целзий. За да е казанлъшки сладоледът, шоколадиерът използва конфитюр от рози, както и венчелистчета от маслодайното цвете.
Атракцията бе наблюдавана с интерес от зрителите, а стотици деца получиха вафлена фунийка със студения сладкиш. Приготвянето бе съпроводено от облаци азот, разстлали се сред публиката. В топлия ден дошлите на показното доволстваха и от прохладата, създадена от азотния „пушек“.
Шеф Стамболов разкри, че навремето и бил на бригада в Казанлъшко, за да бере рози и от тогава проявява нескрито любопитство към употребата на Роза Дамасцена в кулинарията. От ученическите си години, шефът за първи път идва отново в Столицата на розите с необикновената технология за криогенен сладолед.
Последвайте ни и в Телеграм