Складовете пълни с дърва и въглища, потреблението е слабо

Ds olil

На прага на новия отоплителен сезон Министерството на земеделието и храните прогнозира 50-процентен скок в потреблението на дърва за огрев през тази зима. Протично на очакванията есента започна с по-ниски, почти зимни температури и в някои от домакинствата печките вече заработиха. По информация на търговците, които предлагат в казанлъшките складове дърва, въглища и брикети, това лято потреблението е било слабо в сравнени спредходни години. Една от причините е че миналата зима беше необичайно топла и хората разполагат с останали запаси от дърва и въглища, които ще стигнат поне за първите студени седмици.
В началото на октомври в местните складове предлагането е голямо, но търсенето продължава да е незадоволително, споделят търговци. Предпочитанията в момента са към закупуване на по-евтините брикети и въглища Донбас, там където вече има направени доставки.
Октомври и ноември обикновено са месеците с по-високо потребление. Тогава се очакват и повече клиенти в складовете, предлагащи горива. Управителят на фирма, специализирана в бранша, ни споделя, че купувачите често имат предпочитания към дървата от дъб.
Дървата се харчат по-слабо в сравнения с брикетите и въглищата на склад, разказват още търговци. В момента предлагането им за тон е 140 лв., по-евтино и изгодно е закупуването на кубик нарязани дърва за 70-72 лв. Брикетите се предлагат с различни цени – 225, 240 лв. за тон. Донбаските въглища вървят по 330 лв. за тон.Специалисти твърдят, че няма риск от криза в доставките на дървесина тази зима. При въглищата също не се очаква да има недостиг.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram