Сепарираща станция ще намаля отпадъците на Казанлък

Ds olil

Официално бе представена Сепариращата инсталация за отпадъци, която е инсталирана в база на бившия стройрайон в Казанлък до квартал „Хр. Ботев“.
Там се изхвърля целия боклук на Казанлък, който преминава през специална поточна лента, където се отделят различни по вид пласмаси и рециклируеми отпадъци. От целия боклук средно се отделят 18-20% рециклируеми отпадъци, сподели Петър Цветанов управител на фирмата, която спечели конкурса за изграждане на инсталацията.
Основната идея на инсталацията е да се намали тонажът на битовите отпадъци, който ще се заплаща на тон след въвеждането, според европейските изисквания, на регионалното депо в Ракитница. По този начин се очаква да не бъде повишавана таксата на казанлъчани за битови отпадъци.Според подписаният договор фирмата трябва да заплаща 10 лева на тон на общината, за отделените рециклируеми отпадъци и да поеме транспортирането на останалия битов отпадък до претоварна станция. За сега средно на ден се преработват по 70 тона отпадъци. До този момент инвестицията на фирмата е за близо 600 хиляди лева, като ще се монтират и нови мощности.
В депото са назначени на работа 37 души. Сред тях като търговски представител е назначен на работа и общинският съветник от ГЕРБ Стефан Драганов. Сред основните му функции е да минимизира щетите от така наречените клошари, които тарашат кофите с боклук из града и населените места и вземат от тях рециклируеми отпадъци. Съобщено, бе че вече има заловени и арестувани няколко каруци с нарушители.
Станцията е предвидено, да приема боклука от Павел баня и Мъглиж, като остатъкът от отпадъците ще бъде транспортиран до претоварна станция и изхвърлян в регионалното депо за битови отпадъци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram