Седмица на пътната безопасност провежда „Пътна полиция“ в областта

Ds olil

Тече втората глобална седмица на пътна безопасност от 6 до 12 май 2013 г., която тази година е на тема „Безопасност на пешеходците“, по инициатива на ООН.  Пешеходците са най-уязвимите участници в движението. През 2012 г. на територията на страната в 2026 пътно-транспортни произшествия са загинали 134 пешеходци и са били ранени 2039. За същия период на територията на област Стара Загора 23% от пътните инциденти са с участието на пешеходци. 77 пешеходци са пострадали, а 6 са загинали при 74 злополуки  в старозагорска област през 2012 г. Пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци са на второ място по честота след сблъсъците между МПС.
С цел да засилим вниманието на всички участници в движението към безопасността на пешеходците, както и вниманието на всички пешеходци, които трябва да спазват правилата на безопасното пресичане сектор „Пътна Полиция” и районните полицейски управления в региона провежда засилен контрол на всички рискови кръстовища в седмицата от 6 – 12май.
Във връзка с  наближаващите балове и рискът от увеличаване броя на пътните инциденти с моторни превозни средства в този период, сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Стара Загора, БЧК – Стара Загора  и със съдействието на мотористи от мотоклубовете в областта ще се организират срещи с ученици от 9-12 клас, на които учениците да получат практически насоки за безопасно шофиране, ще се запознаят и със санкциите, които се налагат на водачите, които управляват превозни средства след  употребата на алкохол,  указания за това какво да направят ако станат участници в пътен инцидент и как да окажат навременна помощ на пострадал до идването на медицински екип. Първата от срещите е предвидена за 15 май в ПГ „Св. Иван Рилски” в гр. Раднево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram