Св.Стоянов: Срещу себе си имаме не великани, а прости вятърни мелници

Книгата „Гравюра от белези“ на Светлозар Стоянов представлява „свят, в който на грозното е простено“. Така писателят Калин Терзийски определи новия сборник с разкази на казанлъшкия писател и журналист.

IMG_2747

На премиерата на „Гравюрата“ тази вечер в музей „Чудомир“ в Казанлък дойдоха приятели на автора, част от местната бохема, интелектуалци, журналисти, почитатели на писаното слово. Самият Светлозар Стоянов остана приятно изненадан от публиката: „Зала, пълна с приятни лица, с които ме свързват хубави спомени“.

Човек, търсещ битки, водещ битки дори със самия себе си“, това пък бе констатацията за творчеството и публичното поведение на Светльо от Пеньо Терзиев, директор на музея на Чудомир. Неговото пожелание към писателя бе следващата му книга да е по-живописна и не толкова гротескна, като уточни предварително, че сборникът е класа над първия белетрестичен опит на Стоянов.

За да обобщи себе си Светлозар Стоянов се позова на мисъл от един от любимите му писатели Чарлз Буковски: „Когато един луд е неразбран от други луди, той си остава един неразбран луд“.

В седемнайсетте разказа от книгата са описани личните белези от времето върху автора. Езикът му е прям, метафорите майсторски. В 202-те страници амалгама от лични наблюдения, пресъздадени изкусно със забележителен усет на разказвач и публицистични откровения, разтърсващи с директността си, има и много честност, според Калин Терзийски. „“Светльо е човек, който не се отказва“. Цинизмите в повествованието му са прямата и нелицемерна истина. Злоупотреба е от страна на белетристиката и журналистиката, които през последните години се занимаха с това да покажат уродливостта на действителността. И стигнаха само до там, а не продължиха. Продължението днес се нарича цинизъм, пак според Калин Терзийски.

Моята битка е да покажа, че понякога ни се привиждат великани, а те са всъщност прости вятърни мелници. Че сме на път да изгубим свободата си, защото ние сами се автоцензурираме“, призна личното си вглеждане Светлозар Стоянов. Обеща, че няма да спре похода срещу гротескния страх от мелниците.

Както написа великият Маркес, очевидно, и Светльо „не може да си позволи лошия вкус на угризенията“.

Авторът на „Гравюра от белези“ раздаде много автографи, получи цветя и поздравления, след което скрепи успешната си премиера в родния град с наздравица сред приятели.

IMG_2757

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram