Св. мъченица Анастасия

Света Анастасия

На този ден празник имат: Анастасия, Анастас, Анаста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стас, Стаска, Таска, Тачо, Ташко

В народните представи Св. Анастасия се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта. Вярва се, че в която къща не се празнува непременно ще се случи нещастие. Старите хора я наричат още Нашташа или Св. Чьорна. Жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото св. Чьорна ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере. Според вярванията ако времето на този празник е хубаво през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали.

Денят 22 декември е най-краткият в годината, денят на зимното слънцестоене.

За днешния ден се е вярвало, че старото слънце залинява, смалява се и умира, за да се прероди отново в новороденото слънце Коледа.

Корените на този празник може да търсим още в езическите традиции. Хората забелязали, че в края на декември денят отново започва да се увеличава. От този ден насетне младото слънце наричано Ярило, започва да расте, за да достигне своя апогей в деня на т. нар. празник Къпало (22 юни) – лятното слънцестоене – тогава денят е най-дълъг в цялата година. От Къпало насетне слънцето-мъж Къпало, започва да се смалява, за да достигне своята старост и в деня на есенното равноденствие (23 септември) започва последният му жизнен цикъл, когато слънцето се наричало Хърс – слънце-старец.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram