Рожден ден ще празнуват деца, настанени в приемни семейства в Казанлък

Две от децата, настанени в приемни семейства в Казанлък, ще празнуват рожден ден идната седмици с новите си родители.

Общо шест са одобрените за приемни семейства на територията на общината, съобщи за Пресс тв и радио Вис Виталис, Габриела Попова от Екип по приемна грижа към Община Казанлък.

Четири от семействата вече се грижат за деца по проекта  ,,И аз имам семейство”, другите две са в очакване, тъй като в желанието си да приемат дете са декларирали по–специфични условия. Едната двойка е посочила желание за краткосрочна и заместваща грижа, предвид напредналата възраст на семейството.

Първото дете получило семейство в края на 2012 г., второто през май 2013 г., две други през февруари и май 2014–та. Те са на възраст между 3 и 6 години.

Няма проблеми с изплащането на средствата на приемните родители, уточни Габриела Попова и посочи, че Екипът по приемна грижа очаква скоро да бъде приет Единен финансов стандарт за примната грижа. Продължителността на проекта „И аз имам семейство” бе 26 месеца, той стартира през септември 2011 г. и бе разчетен до 31.10.2013 г.  Впоследствие обаче е бил удължен.

Стойността на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 14 989 455. Основната цел на проекта е да се подкрепи процесът на деинституционализация на деца, като се създаде и реализира устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции и на деца, в риск от изоставяне.

В екипа в Казанлък работят 4 човека, двама са социалните работници.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram