РИОСВ издаде предписание на дървопреработвателното предприятие в Горно Сахране

Ds olil

РИОСВ–Стара Загора издаде предписание на дървопреработвателното предприятие в село Горно Сахране да спре изгарянето на дървесен прах.

От началото на този месец експертите на екоинспекцията са извършили втора извънредна проверка на дървопреработвателното предприятие „Кастамону България“ АД в село Горно Сахране. Проверките са по постъпили сигнали на „зеления телефон“ на екоинспекцията за замърсяване на въздуха в региона от работата на дружеството. При извършения контрол на място, експертитеса установили, че двете сушилни инсталации работят на смесено гориво, като използват природен газ и дървесен отпадъчен прах от производствения процес. На дружеството е издадено предписание да преустанови изгарянето на дървесен прах в двете сушилни инсталации до изграждане на пречиствателно съоръжение, което да улавя праха в отпадъчните газове.

РИОСВ-Стара Загора ще следи за спазване на издаденото предписание и при неизпълнение, ще приложи принудителна административна мярка – спиране на инсталацията за производство и ламиниране на плочи от дървесни частици.

В проверката са участвали и експерти от Регионална лаборатория – Стара Загора към Изпълнителна агенция по околна среда, които взеха проби за установяване състоянието на въздуха в региона. Пробите се изследват в лабораторни условия по показател фини прахови частици.

Последните извършени измервания на качеството на изходящите димни газове, проведени в края на 2011 година, са установили превишаване на нормата по показател прах и от двете сушилни инсталации, за което на дружеството е наложена ежемесечна санкции в размер на 2 200 лв.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram