Два дни преди Никулден най-търсената стока е живата риба. По традиция на празника се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца.
„За Никулден на трапезата ще има риба – може да е най-евтината, но българинът спазва традициите и ги уважава“, заяви пред БГНЕС собственикът на рибарника в старозагорското село Габарево. Въпреки кризата хората отделят средства, за да си купят риба за празничната трапеза.
Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо.
Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката, или морето. Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. /БГНЕС
Последвайте ни и в Телеграм