С повишаване на температурите и затопляне на времето се повишава и рискът от възникване на чревни инфекции, предупреждават от РЗИ..
Стомашно-чревните инфекции възникват най-често след консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи, при контакт със здрави заразоносители или пиене на вода от нерегламентирани водоизточници. Могат да бъдат провокирани от консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, подложени на недостатъчна термична обработка, при приемане на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на трайност и консумация на неизмити добре плодове и зеленчуци.
Тежестта на протичане на заболяванията зависи както от причинителя, така и от възрастта и общото състояние на организма. При кърмачета, малки деца, хронично тежко болни и хора с намален имунитет заболяванията протичат по-тежко и често с развитие на усложнения.
Основният симптом на болестта е диарията – чести изхождания повече от три пъти на денонощие на воднисто-кашави изпражнения. Други симптоми на стомашно-чревните инфекции могат да са: гадене, повръщане, присвиващи болки в корема, отпадналост, повишение на температурата.
Разстройството, причинено от бактериална инфекция, може да протича по-тежко с кървави изхождания, както е при салмонелозата, дизентерията и други, което налага болният да постъпи в здравно заведение за провеждане на лечение. Понякога някои такива пациенти остават заразоносители и предават инфекцията на други хора при контакт с тях или чрез хранителните продукти. Този риск трябва да се отчита при лица, работещи в хранителни заведения, детски заведения, училища и други.
Какво е необходимо, за да се предпазим от стомашно- чревни инфекции?
- Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти – хранителни, детски и здравни заведения
- Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна
- Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни
- Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид
- Да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи
- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца)
- Да не се допускат мухи и гризачи в домовете, като се замрежват прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците
- Да се използва вода от регламентирани питейни източници
- Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане
- Да не се употребяват консерви с признаци на “бомбаж” и храни с изтекъл срок на трайност.
Последвайте ни и в Телеграм