Режисьорът Николай Василев представя днес „Ваклуш“ в Археокомплекса

Ds olil

130-та му прожекция на филмът „Ваклуш“ ще е в Казанлък по време на Празниците в Долината на тракийските царе, където режисьорът лично ще представи „Ваклуш“ на 03 септември 2024 от 19:00 часа в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“. Входът е свободен.

След премиера на „София филм фест“ миналата година, „Ваклуш“ направи своите срещи с публиката в цяла България при изключително силен интерес. Той се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала и се нареди на второ място за най-гледан документален филм за десетилетието в класацията на Националния филмов център. Селектиран е за участие в 28 фестивала в целия свят. Вече има 10 награди от Америка, Франция Индия, Швеция и Швейцария.

Наскоро филмът се завърна от турне в САЩ и Канада, където беше показан в 16 града.  

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998 – 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20 годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

В документалната лента зрителите ще видят Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – ма

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *