Районен съд – Гълъбово осъди мъж, извършил телефонна измама

С одобрено от Районен съд – Гълъбово споразумение приключи наказателно производство, водено срещу 49-годишния О. О., неосъждан.

На подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца, чието изпълнение е отложено за срок от четири години.

Пред съда той призна вината си за това, че 06.08.2024 г. в гр.Гълъбово в съучастие с неустановени при разследването лица, с цел да набави за себе си и за тях имотна облага, възбудил заблуждение у 83-годишна жена, относно обстоятелството, че следва да остави на улицата пред дома си сумата от 15450,00 лева с цел да бъдат задържани от служители на МВР лица, които участват в „телефонни измами“. С деянието си причинил на пострадалата имотна вреда в размер на 15450,00 лева, като измамата е извършена от повече от две лица, сговорили се предварително за нейното извършване. Единият от съучастниците се е представил за длъжностно лице – служител в Министерството на вътрешните работи

Припомняме, че на 06.08.2024 г., около 9.30 ч., непознат мъж,  се свързал по стационарен телефон с пострадалата. Той се представил за служител на МВР. Обяснил, че предния ден нейна съгражданка е станала жертва на телефонни измамници и жената трябвало да съдейства на полицията за залавянето им. В противен случай била заплашена, че ще пострада, защото знаели къде живее и че разполагала с пари. Жената се съгласила. Непознатият мъж й давал указания по телефона как да подреди парите в хартиен плик, а след това да ги постави под лек автомобил с тъмни стъкла, който бил паркирал близо до дома й. Жената изпълнила нарежданията му. Тя оставила сумата от 15 450 лв. на посоченото място до дома си, прибрала се, а малко след това от там ги взел подсъдимият.

Одобреното от Районен съд – Гълъбово споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *