Разхлаждат със сладолед животните в зоопарка в Стара Загора

Ds olil

Със сладолед от плодове разхлаждат питомците в старозагорският зоопарк в тези най-горещи дни от лятото. За днес е обявен оранжев код за опасно високи температури, а за да се разхладят мечките и маймуните получават специални лакомство във вид на замразени плодове, разказа д-р Найден Илинов, директор на зоопарка в Стара Загора.

Осигуряват се повече течности на животните, менюто също се съобразява с летните жеги.

„Голяма част от животните в зоопарка име е трудно да преживеят летните горещини, затова сме осигурили във външните помещения езера и басейни, които постоянно се пълнят и водата се обновява, за да може животните да се чувстват по-комфортно. Замразени плодове и зеленчуци предлагаме на нашите мечки и на маймуните. За тях това е изключително голямо удоволствие, а и забавление докато разбият леда и стигнат плодовете“, каза д-р Илинов.

Ламите са сред животните, които трудно преживяват жегите и прекарват по-голяма част от деня във вътрешните помещения, където е по-хладно.

В старозагорският зоопарк се отглеждат 58 вида животни като общият брой на екземплярите е около 500.

В зоопарка очакват ново поколение от благородните елени, лените лопатари, както и от муфлоните и козирозите. Надяват се скоро да имат малки и от леопардите.

Подготвя се и проект за разширението на зоопарка на стойност близо 200 хил. лв. „По него все още се работи и надеждите са до есента да се подготви цялата документация“, разказа д-р Илинов.

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram