Разказват историята на Паметника на свободата в 90 снимки

Ds olil

Организатор на изложбата „90 години в 90 снимки. Паметникът на свободата – път във времето“ е НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Преди 90 години, на 26 август 1934 г. тържествено е открит Паметникът на свободата на връх Шипка. Церемонията по неговото откриване се превръща в едно от най-паметните събития в съвременната българска история. В присъствието на многохилядно множество, на министър-председателя Кимон Георгиев и членовете на правителството, на българския духовен, политически и военен елит на страната и дипломатическия корпус цар Борис III открива монумента с вълнуваща реч.

„По случай юбилея решихме да разкажем историята на Паметника в 90 снимки. Те са само малка част от нашата богата колекция, събирана през годините. Фотографските обективи са запечатали красиви планински пейзажи, чествания, тържества и официални посещения, паради и производства, обществени събития, ремонти и реставрации. Общото, което свързва нашите фотоси, са хилядите хора, които не спират да идват тук през годините – българи от цялата ни страна и от далечни места по света, деца, млади и стари, те продължават да изкачват заветния хълм, за да си припомнят онзи урок по родолюбие, завещан ни от шипченските герои“, поясняват организаторите.

Изложбата се открива на 22 август от 18.00 часа в залата на Художествена галерия – Казанлък, където ще остане до 6 септември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Разказват историята на Паметника на свободата в 90 снимки

  1. Ако медията Ви държи да бъде исторически точна, то първото изречение трябва да завършва така “ ….на 26 август 1934 г. тържествено е открит Паметникът на свободата на връх “ Свети Никола“.
    Вярвам, че уважаваните от мен авторитетни журналисти от „Прес ТВ“ знаят много добре, че когато е открит Паметникът на свободата, та чак до декември 1951 г. върхът, на който той е построен е с наименование “ СВЕТИ НИКОЛА“. Наименованието, което е имал и по време на епичните боеве през 1877 г. Вярвам, че те много добре знаят и историческите факти, че връх Шипка, където са били Главната позиция на защитниците на прохода и Командният пункт на генерал Столетов, се намира на около 1 км. северозападно от връх „Свети Никола“ , като там има други паметници, но не и Паметник на свободата.

Comments are closed.