Разискваха по проекта „Долината на розите и тракийските царе”

Ds olil

Обществено обсъждане на разработени туристически маршрути в рамките на проекта „Долината на розите и тракийските царе” се проведе в Казанлък. Участие в общественото обсъждане взеха представители на Община Казанлък, на туристическия бизнес – хотелиери, ресторантьори и туроператори, представители на туристически дружества и сдружения, директори на културни институти в Казанлък.
Проф. Мария Воденска – ръководител на проекта представи целите и основните дейности , като подчерта, че в рамките на една от дейностите е предвидено разработване на 5 комплексни и 35 тематични туристически маршрута по 7 – те теми.- Тракийско наследство – Долината на тракийските царе, Маслодайната роза и фестивал на розата, Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение, Най-доброто място за въздушни спортове и приключения, Лековити минерални води – спа и уелнес през цялата година, Съхранена природна среда и биоразнообразие за екотуризъм, Туризъм в автентична селска среда и съхранени традиции и фолклор.
Ана Димитрова, представител на фирмата, разработила маршрутите презентира 5-те комплексни маршрута и по един от 7-те вида тематични маршрути.
Участниците в обсъждането от страна на туристическия бизнес изразиха своето недоволство от това, че не са били запознати предварително с материалите по проекта. Направиха и някои предложения, които да бъдат взети под внимание от екипа на проекта, сред които и уплътняване времето на туристите с повече предлагани обекти, включването на някои допълнителни обекти в маршрутите, по-добро отчитане на сезонните особености на предлагането.Изказани бяха някои опасения по отношение възможностите на част от общините , включени в интегрирания проект да предложат адекватни услуги и настаняване. Проектът „Долината на розите и тракийските царе” се изпълнява от Община Казанлък, в партньорство с общините Карлово, Сопот, П. Баня и Мъглиж по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Това е най-мащабният проект , по който се работи на територията на страната, предвид факта, че той се реализира на територията на пет общини. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram