Работна среща: Общински планове за интегриране на ромите

Ds olil

Областният управител Недялко Недялков проведе Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси с представители на общините, институциите и неправителствени организации с цел представяне насоки за Областно планиране. Целта е всички заинтересовани страни да бъдат запознати с предстоящото изготвяне на Общински планове за интегриране на ромите. За първи път ще бъде изработена и Областна стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 от 24-членен областен оперативен екип, с председател Маргарита Коева – специалист в Областна администрация Стара Загора, гласуван днес.

„Съгласно Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020, Областната стратегия, която предстои да бъде изготвена ще продължи и ще развие политическата ангажираност на правителството към европейското развитие на България в съответствие с Националната програма за реформи на Република България 2011-2015 и с Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015″ на областно ниво“, заяви областният управител Недялков. Общинските планове ще бъдат актуализирани всяка календарна година и ще представляват неразделна част от Областната стратегия. „Особено важно е да се подчертае, че община, която не предостави План за интеграция на ромите няма да има правото да кандидатства по Европейски проекти и програми с цел финансиране“, категоричен бе Ганчо Илиев от НПО «Свят без граници».

Цялостният процес на планиране трябва да приключи до средата на месец януари 2013 г. От 1 януари 2013 година РЗИ Стара Загора ще открие кабинет за профилактични прегледи за неосигурени лица от ромски произход, обяви д-р Златина Нанева. „Поне един път седмично ще извършваме и прегледи по общините“, заяви директорът на РЗИ. Според началника на РИО Стара Загора Татяна Димитрова към настоящия момент само в три училища в областта се обучават ромски деца. Тя подчерта, че интеграцията на малцинствата е затруднена в по-малките населени места. Продължава да е висок и процентът на безработните хора в трудоспособна възраст сред малцинствените групи, категоричен бе и Йордан Йорданов от „Инспекция по труда“.

„Вярвам, че със съвместни усилия, повече активност и отговорност ще изпълним основната цел, а именно – планиране, изпълнение и мониторинг на интеграционната политика на държавно, областно и общинско ниво“, заключи Областният управител и пожела успешна и ползотворна работа на екипа.

Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012 – 2020 г. се прие от Народното събрание с решение от 1 март 2012 година.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram