Първият паметник на Бай Ганьо в България вече е факт

Ds olil

Първата в България бронзова скулптура на легендарния герой на Алеко Константинов Бай Ганьо вече е отлята. Скулптурата е изработена в художествено ателие “ Тора Арт“ на Радиана Дервенска и Тодор Ганарев. Реално това е първата скулптура на Бай Ганъо в Българи. Преди години общинският съвет в Казанлък дискутира възможността да бъде направена подобна скулптура, но до реални действия не се стигна. Автор на скулптурата е Тамер Халил от Харманли. Той е завършил Художествена Академия във Велико Търново.Фигурата ще бъде монтирана в комплекс“ Дамасцена“ в с. Скобелево, а откриването й е планирано за 23.05.2014г от 11 часа.
Счита се, че първообраза на Бай Ганьо популяризиран от Алеко Константинов е точно от казанлъшко и е събирателен образ на казанлъшките розотърговци.
Според други изследвания прототипът на Бай Ганьо е от казанлъшкото село Енина – Ганьо Сомов, с когото Константинов се е запознал на изложение в Чикаго, като Сомов е бил пазач на щанд за гюлово масло.
Според други изследвания прототипът на алековия герой е сред ктиторите на казанлъшкия храм „Св. Пророк Илия“ и е погребан в църковния двор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram