Първа карта на геомагнитните полета в България

Ds olil

Нов геомагнитен дашборд е разработен от експертите на НГИЦ, ангажирани с наблюдението на геомагнитното поле на територията на страната. 

Освен във времето, магнитното поле се изменя и в пространството. Това се дължи на вторичното поле, генерирано от магнитните скали в литосферата. Находищата на такива скали са свързани най-често с магмени плутони, вулканска дейност или специфични орудявания.

Добре известни са и магнитните бури, които изпитваме в резултат на Слънчевите изригвания. Те също се регистрират в геомагнитните обсерватории и вълнуват обществото, както заради възможните негативни ефекти върху електроразпределителната мрежа и комуникациите, така и заради неразположенията, които предизвикват в меточувствителните хора.

Дашбордът съдържа информация за стойностите на геомагнитното поле на територията на България до последната изминала година. Актуалните стойности и състоянието на магнитното поле могат да бъдат видени в реално време на страницата на НИГГГ-БАН http://data.niggg.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php

ngic.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram