Първа среща на Български ИТ общности с казанлъшко участие

Ds olil

С нова и интересна ИТ инициатива завърши месец септември. На 27 и 28 септември в Стара Загора се състоя първа по рода си среща, която събра на едно място собственици на ИТ компании от различни по-малки градове от страната – Силистра, Враца, Смолян, Кърджали, Ямбол и Казанлък. Събитието беше първото за вече формиращо се обединение на технологични компании извън развитите ИТ центрове като София, Пловдив, Варна. Целта на срещата беше предприемачите да се запознаят, да обсъдят предизвикателствата, пред които се изправят, възможностите за съвместна работа; да обсъдят нови идеи и бъдещи съвместни проекти. Домакин и организатор на събитието беше Асоциация ИТ Стара Загора, която вече близо 5 години работи за изграждането и установяването на ИТ, дигитална и предприемаческа общност в региона на Стара Загора. 

В първото събитие на „Български ИТ общности“ се включиха представители от различни  компании, както и специалисти от БАСКОМ, Тракийския университет и местната дигитална общност. Освен нетуъркинг, срещата даде възможност да се обсъдят някои от важните теми за ИТ предприемачите от малките градове. 

Официалната част беше открита от Велизар Димитров, собственик на продуктова компания, която създава софтуер за дилъри на автомобили. Той разказа за своя избор да изгради екип от 1 до 180 човека именно в Стара Загора. Компанията разработва продукт, обслужващ днес 60% от дилърите във Великобритания. Софтуерът се ползва и от редица дилърски мрежи на най-големите марки при производителите на автомобили и др. 

Боряна Пейчева от Асоциация ИТ Стара Загора даде няколко идеи за генериране на нов бизнес и клиенти за компаниите от малките населени места. Базирайки се на опита си като маркетинг специалист в ИТ сферата, тя представи реални казуси и успешни примери, които бизнесите от малките градове могат да изпробват и приложат на практика. 

С всичките си вече близо 100 събития и инициативи през последните 5 години с Асоциация ИТ Стара Загора търсим точно това взаимодействие със средата на Стара Загора. За нас е чест, че колегите от другите по-малки населени места ни гласуваха доверие да бъдем домакини на първата среща на „Български ИТ общности“. Вярвам, че подобни обединения ни водят по бързата пътека към общата ни цел като държава – да превърнем България в следващия световен технологичен хъб“, сподели Боряна Пейчева, председател на Асоциация ИТ Стара Загора. 

През последните близо 5 години Асоциация ИТ Стара Загора е организирала близо 100 събития и инициативи, с които пряко са достигнати над 3000 души. През 2024 г. е победител в 13-тото издание на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в категория „Образование”.

Организаторите и участниците дадоха заявка, че с тази среща се поставя началото на обединение на компаниите Български ИТ общности и технологичните инициативи от малките населени места.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *