Проучват затлъстяването сред децата

Ds olil

9 училища от област Стара Загора ще бъдат включени в национално проучване за оценка разпространението на затлъстяване и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас. Изследването ще се извърши от експерти на РЗИ – Стара Загора  в периода март-май и включва антропометрични измервания на 180 деца и анкетно проучване в семейството и училището. Това е третото национално представително епидемиологично проучване в рамките на „Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата“. Организиратори са  Министерство на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

„През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на относителния дял на деца със свръхтегло и затлъстяване в страните от Европейския регион на СЗО“, уточняват от РЗИ-Стара Загора.

В националната репрезентативна извадка са включени общо 3500 деца в първи клас на възраст 7 години. На принципа на случайния подбор са определени  185 училища в страната, в които ще бъде проведено изследването.

Националният център за обществено здраве и анализи, заедно със Световната здравна организация, ще анализира данните, събрани във всички участващи училища.

Данните ще се включат в националната база данни на Националния център за обществено здраве и анализи и международната база данни на Европейския регион на Световната здравна организация за тази цел. Цялата информация, предоставена от децата, ще бъде обработвана с пълна конфиденциалност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram