Протест в културата: Паметникът на свободата затваря за посетители

Екипът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ се присъединява към призива на Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“. В знак на несъгласие „с обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.“ на 22 февруари Паметникът на свободата ще бъде затворен за посетители. Това съобщава на страницата си Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Призив за национален протест на специалистите от музеите и галериите обявиха от Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа. Те приканиха всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за посетители на 22 февруари.

В решението на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ да затвори обекта си на връх Шипка за ден се посочва също: „Във връзка с проектобюджета за 2022 г. на Република България и в частност проекта за Решение на Министерския съвет за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2022 г., отнасящи се до библиотеките, музеите, художествените галерии с регионален характер, изразяваме несъгласие и възмущение от поредната несправедливост и неуважение към дейностите ни. Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите с 5%, за библиотеките с 9,2% спрямо миналата година са крайно недостатъчни, за да може нашите културни институти да функционират нормално. С този бюджет ние сме обречени на провал и затова смятаме, че отношението на властта е обидно и пренебрежително към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram