Протести в Скобелево, искат изселване на конфликтна фамилия

Ds olil

Обичайно тихото и спокойно село Скобелево край Павел баня беше разтърсено тези дни от протести на местните жители срещу новозаселила се фамилия. След идването на пришълците хората не могат да спят спокойно, защото почти няма незасегната къща и стопанство от набезите им.

Новодошлите преди месец роми са обвинявани за серията кражби и посегателства в домовете и стопанствата на хората, посочва Радио Стара Загора. Фамилията е позната в други съседни села, а и в Казанлък с конфликтите, които предизвиква, довели до смъртен случай.

Георги Петров, кмет на селото обяснява, че новодошлите са част от конфликтната фамилия роми, които преди година участваха в масово сбиване в центъра на Казанлък. Тогава над 30 души въоръжени с брадви, лопати, ножове и сопи се биха жестоко, а в резултат от мелето загина един, а няколко души бяха приети в болница с тежки травми.

Хората са от Тъжа, но последно са живеели в друго павелбанско село – Манолово и са добре познати с конфликти, побоища, кражби, никъде не са били желани. Преди месеци са купили къща в Скобелево. На адреса вече имало регистрирани 13 души, а сега там се заселили още над 20.

Кметът на селото обяснява, че досега селото е било спокойно и почти без криминални случаи. Това се променя рязко през последните месеци.

В опит да принудят новодошлите да спазват закона кметът на селото заедно със служители на общината и полицията ще предприемат действия по съставяне на актове за административни нарушения заради липса на адресни регистрации. Ще се направят и проверки дали децата посещават учебни заведения.

Хората в Скобелево заявяват, че ще продължат с протестите. И  ако не се вземат мерки са готови сами да принудят конфликтната фамилия да напусне селото. 

Източник: Радио Стара Загора

Снимка: Александър Иванов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram