Проект ще изследва състоянието на горите в НП „Централен Балкан“

Проект на Дирекция Национален парк „Централен Балкан“ е сред петте избрани от ЮНЕСКО за Европа и Северна Америка за устойчиво развитие през 2024 г. Той се фокусира върху проучване на горските екосистеми в планинските водосбори и цели да предложи насоки за устойчиво управление на природните ресурси в региона на Стара планина.

Старши експерт Яница Иванова от дирекцията на парка разясни, че проектът ще изследва състоянието на горите във водосбора на река Черни Осъм. „Проучването ще обхване управлението на горските ресурси, използването на водните запаси и оценката на екосистемните услуги, които тези територии предоставят на местното население.

Идеята е да се предложат устойчиви решения, които да помогнат за по-доброто управление на ресурсите, като водата и дървесината, но също така и да запазим екосистемите за бъдещите поколения, каза още Иванова.

Проучването също ще разглежда влиянието на климатичните промени и ще предложи решения за справяне с наводнения и суши, често срещани в региона.

Проектът включва три основни компонента – наука, образование и иновации.  

С бюджет от 25 000 долара, финансиран от ЮНЕСКО и фондация „Aberdeen Christian Fellowship“, проектът цели да допринесе за устойчивото развитие на региона и опазването на природата.

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *