Прогнозата за времето в Казанлък преди 100 г. висяла на дъска на Пощата

Ds olil

„Абсолютността на предсказването“ не била гарантирана, метеоролозите апелирали гражданството към снизхождение

Статистиката за Казанлък през далечната 1911 година показва, че и тогава са следили времето и неговите капризи. Дори Градеца К. е имал особени заслуги за развитието на метеорологията у нас.

Метеорологичната сводка преди 113 години сочи, че средната влажност на въздуха през същата година е била 68%. Имало 56 ясни и точно 100 мрачни дни. Влажните денонощия били 120 на брой, а ветровитите – 180. Статистиката се съдържа на страниците на „Казанлъшкия градски общински вестник“. Там още се посочва, че средната годишна температура на въздуха била 10,03 градуса по Целзий.  Често се случвало, отбелязва се в сводката, да има 15-16 градуса разминаване между дневната и нощна температури.

Казанлъшката метеорологична станция е една от най-старите в България, твърди анонимен автор на страниците на вестник „Казанлъшка искра“ в брой от 1925 г.

„Основана е през 1888 година, покойният Димо Мандаджиев положи много труд за нейното добро уреждане, но от войните насам почти никакви нови уреди не са набавени, а би трябвало Централната метеорологическа станция в София да има грижа за това нашата станция дето е много послужила за изучаване на метеорологията на България. Дълги години тя е давала редовни точни сведения за метеорологичните атмосферни прояви в нашия край. Благодарение на нея Генчо Стайнов даде подробни изучавания за валежите в Казанлъшката долина. Преди войните тя даваше месечни сведения на Главната руска метеорологическа станция в Петербург и получи диплом от Руската академия на науките. Сега тя иска да обслужва повече казанлъчани. Поставена е на пощата дъска, на която всекидневно се отбелязва за 7, 14, и 21 часа барометричното налягане, максимална и минимална температура и количество на валежите. Това всичко е добро, но може да стане още по-добро, ако дъската се смени с по-голяма и на нея да се изобразяват криви на движението на барометричното налягане и температурата и валежите, така ще могат да се ползват и тия, които малко могат да разберат от цифрите. Още по-добре ще бъде, ако някой отдолу се написва какво се предполага да бъде времето за два-три дни напред по отношение на влага, валежи и други атмосферни прояви разбира се в такъв случай гражданството трябва да бъде доволно, без да бъде много взискателно, защото тука не може да става дума с абсолютност на предсказването“.

Години по-късно – през 1934 г., пак във вестник „Казанлъшка искра“ дописник с инициали Г.Д. (най-вероятно Гено Дочев, бел.ред.) пише за Метеорологичната станция следното:

„Благодарение на неуморната дейност на покойния виден казанлъшки и всебългарски метеоролог Димо Мандаджиев тая станция се издигнала от третокласна в първокласна с множество уреди и три наблюдения и измервания в денонощието и даваше сведения, освен в София на Централната метеорологична станция, но и на Николаевската обсерватория в Петроград. Наред с Мандаджиев в тази станция с работили Иван Куюмджиев – бивш учител по физика, Иван Константино,в Гено Дочев и напоследък Стефан Стоянов. Преди три години станцията бе закрита, защото се обзаведоха други две, които я заместиха: при Държавното опитно поле и в Авиационното училище“.

Първи метеорологични наблюдения на територията на България са правени още преди Освобождението – в австро-унгарските консулства в Русе (1860) и в София (1880) по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена. Най-старите запазени метеорологични данни са от 1866 г. в Русе.

Метеорологичната служба в България е създадена на 20.02.1890 г., когато софийската станция става Централна метеорологическа станция (ЦМС).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram